ZapDog

Voer voor Baasjes

Past Klikker Training bij jouw Hond?

Klikker training is een opleidingsvorm waarbij de hond door voorwaardelijke beloning correct gedrag aanleert.
Het werd oorspronkelijk gebruikt om dieren zoals dolfijnen en duiven op te leiden, waarop traditionele methodes van gehoorzaamheid geen effect hadden. De naam ‘klikker-training’ komt uit het feit dat vele hondtrainers een klein mechanisch geluidsmakende ‘klikker’ gebruiken. De methode wordt ook met succes toegepast in de paardentraining.

klikker

De geschiedenis van Klikker Training
B. F. Vilder identificeerde als eerste de principes van voorwaardelijk belonen. Maar het waren Alyssa en Keller Breland, die de mogelijkheden voor opleidingen voor dieren herkenden. 
Tijdens Wereld Oorlog II, startten de Brelands een bedrijf: de Onderneming voor Dierlijk Gedrag. Zij ontwikkelden de eerste trainingsprogramma’s voor duiven en maritieme zoogdieren voor de Lucht- en Zeemachten. In de jaren 60 werden radio-dragende katten door steden en in gebouwen gestuurd. Dolfijnen identificeerden doelwitten vele kilometers van hun baasjes verwijderd. Vogels droegen lasercamera’s en konden zo tot aan een specifiek venster van een wolkenkrabber vliegen om de mensen binnen te fotograferen.

De voordelen van Klikker Training voor jouw hond 
Één van de uitdagingen van elke puppy- of hondenopleiding is het goede gedrag proberen te versterken. Beeld je in dat je je hond wil aanleren achteruit te lopen. Op het ogenblik dat de hond zich achteruit beweegt, moet het baasje de hond laten weten dat hij erg goed geluisterd heeft. Echter,  “brave hond” uitroepen duurt vaak te lang om de hond te doen begrijpen dat hij correct heeft gehandeld.  Bovendien geldt naast de onnauwkeurigheid in timing, dat het baasje zijn stem op consistente wijze moet gebruiken. Variaties in stem, uitspraak, toon, en volume kunnen vaak net iets anders klinken waardoor de hond inconsistente signalen ontvangt.

Een voorwaardelijke beloning lost deze problemen op. De beloning kan om het even welk signaal zijn dat het dier kan waarnemen, zolang het signaal maar kort (om het probleem van onnauwkeurige timing te vermijden) en consistent (om het probleem van variaties te verhinderen) is.
Honden en de paarden worden vaak opgeleid met een klikker, een klein metalen plaatje dat een “klik” geluid maakt wanneer het ingedrukt en losgelaten wordt. Klikkers kan je in de dierenspeciaalzaken kopen. Voor dolfijnen, is de voorwaardelijke beloner gewoonlijk een fluitje. Andere – meer exotische – opties: een goudvis kan worden opgeleid door middel van de snelle flits van een flitslicht, en dove honden maken gebruik van een trillende kraag.

Hoe wordt Klikker Training uitgevoerd? 
De eerste stap in Klikker Training is de honden te doen begrijpen dat het klikkergeluid betekent dat zij een beloning zullen krijgen.  Het baasje gebruikt de klikker en geeft de hond onmiddellijk erna een klein smakelijk hapje. Sommige honden pikken de associatie sneller op dan anderen.
Vooruitgang kan worden getest door te wachten tot de aandacht afdwaalt en dan te klikken. Als de hond onmiddellijk naar het baasje kijkt, dan heeft hij de ‘link’ gelegd. 
Hierna kan je klikker gebruikt worden om goed gedrag te identificeren en te belonen. Timing blijft erg belangrijk: net iets té vroeg of té laat klikken kan elk gedrag dat de hond op dat ogenblik vertoont bevestigen. Ook de baasjes kunnen best ook wat oefenen!!!

Advertisements

2 Comments»

  Geert wrote @

Theoretisch gezien is de klikker een goed middel om een hond te trainen. Echter, wat doe je als je de klikker vergeet of stuk is?
Het is een stuk makkelijker (en gratis) is je stem te trainen om commando’s en beloning te geven. Daar een hond een veel beter gehoor heeft dan ons is het aangewezen om bevelen op een laag stemniveau (afhankelijk van de afstand) te geven; zo blijft de hond allert om je bevelen op te vangen.
Net zoals een bevel kan je een beloning kort houden. “Flink” duurt niet veel langer dan een klik!
Ten slotte: trainen met de hond is het sleutelwoord. De hond dient het baasje aan te voelen en visa versa.

  dogfreak wrote @

Geert, ik ben het compleet met je eens!
Op Hachiko wordt éxact dezelfde redenen gegeven waarom geen clicker systematisch wordt aangeleerd.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: