ZapDog

Voer voor Baasjes

Giftig Hondenvoer (deel 1): 7 Tips voor een betere Honden Voeding

petfood_recall_cnn.jpgDe laatste dagen haalt dierenvoeding de voorpagina’s van de Amerikaanse pers. Wel 80 merken vragen hun klanten recente blikvoeding en snacks terug te brengen. Winkelrekken worden massaal leeggehaald. Oorzaak? Een graanproduct besmet met het rattenvergif werd in de dierenvoeding verwerkt. Een Chinese leverancier zou schuldig zijn. Voor meer info verwijzen we graag naar het Amerikaanse Voedselagentschap.

Een evenwichtig dieet is erg belangrijk om gezondheid te behouden.  Dit geldt eveneens voor honden. Maar wat betekent een evenwichtig dieet voor een hond? Hoe tover je met het juiste dieet een lui en levenloos om tot een kwispelende puppy? We sommen de belangrijkste punten op waarmee je rekening moet houden wanneer je een gebalanceerd honden-dieet wil opstellen:

  1. Honden zijn vleesetende dieren. Ze hebben dus regelmatig vlees in hun voedsel nodig. Zoals bij elke carnivoor hebben zij een spijsverteringssysteem dat hen helpt om om het even welk type van ruw voedsel te verteren. Het vlees doet dienst als uitstekende bron van proteïnen. Een dieet voornamelijk bestaande uit op graan gebaseerde korrels leidt soms tot allergieën en zelfs tot gewichtstoename omdat ze rijk zijn aan koolhydraten.

  2. Je kan best voeding kiezen die de minste ‘verwerking’ nodig heeft gehad. Zo wordt de voedingswaarde het best behouden. 

  3. Droge korrels zijn het populairste voedingsproduct voor honden. Hoogwaardige korrelvoeding helpt o.a. tandplak te voorkomen. 

  4. Koop steeds kleine hoeveelheden voedsel tegelijkertijd. Oudere voeding verliest snel voedingswaarde.

  5. Naast korrels en vlees, vergen honden ook een aanzienlijke hoeveelheid vruchten en groenten in hun dieet. Ze voegen anti-oxidanten toe aan het dieet. Elke hond  heeft zijn favoriete groenten en vruchten. Sommigen houden van tomaten terwijl anderen bananen en appelen verkiezen. Jouw hond zal wat graag proefkonijn spelen!

  6. Wat indien jij zelf elke dag hetzelfde zou voorschotelen? Het zal snel vervelen en uiteindelijk zal je ook weigeren een hap te verorberen. Hetzelfde kan met uw hond gebeuren. Probeer dus de dagelijkse korrel maaltijd aan te vullen met een variatie aan (gezonde) hapjes.

  7. Baasjes denken dat regelmatige verandering van voeding spijsverteringsproces van honden kan verstoren. Dit is niet volledig waar. In tegendeel: het mengen en regelmatige variatie zal de hond enkel gunstig stemmen. 

  8. Een hond heeft nood aan essentiële vetzuren. Deze vetzuren zijn belangrijk voor een glanzende en zachte pels. Een vitamine supplement  is ook essentieel voor de gezondheid van een hond.

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: