ZapDog

Voer voor Baasjes

BBC Docu – Hulphonden opleiden helpt tieners in moeilijkheden.

Labrador Frodo empties the washingHonden die geld uit de automaat nemen en wasmachines kunnen leeghalen helpen minder-validen een onafhankelijk leven te leiden. Maar kunnen ze ook helpen met de begeleiding van moeilijke tieners?

Midhurst in West-Sussex lijkt zoals om het even welke kleine stad in Engeland. Vlakblij bevindt zich een boerderij die het hoofdkwartier uitmaakt van de organsiatie “Canine Partners”. Het centrum wijdt zich aan de opleiding van hulphonden – meestal Labradors en Golden Retrievers. Hier leren de honden de buitengewone vaardigheden die zij nodig hebben om gehandicapten te begeleiden bij moeilijke taken.

Left-Right: Liam, head dog trainer Nina Bondarenko, Rob, Ellie and KatrinaVorige zomer werd de landelijke rust echter verstoord door tiener gekrijs. De vijf jongeren op de boerderij zouden worden opgeleid tot honden trainer.  De tieners die de uitdaging aanvaard hadden waren moeilijk en soms zelfs verlegen.

De hoofdtrainer – Nina Bondarenko -, die haar ervaring had opgedaan met het opleiden van Rottweilers in Australië, had vaak met “uitdagende” tieners gewerkt en was overtuigd dat de tieners weinig problemen zouden maken. Het moest het begin worden van het exponentiële groeicurve voor haar en en een wel erg emotionele reis voor de tieners. Het idee was eenvoudig: kinderen houden van honden en de vaardigheden nodig om hen te trainen – geduld, consistentie, bevestiging in goed gedrag. Deze ervaring zou hen de discipline kunnen bijbrengen die zij in hun leven misten. De ervaring bleek erg emotioneel voor alle betrokken kinderen maar iedereen ‘won’ bij het experiment. Of de 3 maanden hen voor altijd heeft veranderd kunnen we nog niet opmaken, maar de eerste signalen zijn positief.

Je kan de documentaire vanavond bekijken op BBC1 om kwart voor middernacht.

Advertisements

1 Comment»

  Daphné wrote @

Dat gebeurt hier in België ook al, tieners met problemen helpen hulphonden opleiden. Momenteel leiden zij hun eigen assistentiehond op! Kijk maar op de Hachiko website (http://www.hachiko.org) onder ‘hulphondengazet’, daar staat het volgende:

Wegwijs met Willy

Toen we Willy voor ’t eerst zagen als kleine pup, voelde het meteen goed. Hij leek de molligste en de zachtste van de bende. Hij keek een beetje sullig, maar vriendelijk uit zijn ogen.

Onze Willy zou niet “zomaar” hulphond worden: Het was de bedoeling dat hij ons zou assisteren bij het werken met kinderen en jongeren met (hoofd-zakelijk) gedragsproblemen.
Waarom we daarvoor een assistentiehond willen inzetten? Wel, de training bij Hachiko is bijzonder interessant voor de jongeren die in het Keerhof verblijven. De beheersing van stem, houding en mimiek die ze nodig hebben om een hond te besturen, is voor velen onder hen moeilijk. Anderen hebben het dan weer lastig met consequent zijn, aanmoedigen en belonen. Het samenwerken met Hachiko-honden blijkt de perfecte spiegel te zijn, die hen aanzet tot het opnemen van positief leiderschap. Willy vindt het allemaal best. Zolang hij regelmatig op uitstap mag, speelt en traint met de jongeren, demonstraties mag geven en veel knuffels krijgt, schept hij duidelijk plezier in zijn job…

Tof hé?

Liefs,

Daphné en Eiko


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: