ZapDog

Voer voor Baasjes

Grote Schoonmaak

Het lijkt onvermijdbaar: hond = (onwelruikende) dingen die in zijn pels kleven. En geen enkele kam of borstelbeurt die kan helpen. Wanneer de lentekriebels opsteken lijkt het noodzakelijk voor honden zich in iets te rollen dat drie jaren geleden een schromelijke dood stierf …

De grootte van jouw hond bepaalt waar je hem een bad kan geven. Kleine hondjes passen makkelijk in een lavabo of badkuip. Met grotere honden is het voor baasjes onvermijdelijk zelf nat te worden, waar je hem ook wast. 

In de badkuip
Een lange afneembare doucheslang is onontbeerlijk wanneer je je hond binnenshuis wil wassen. Zorg voor heel wat handdoeken en hou je (juiste!) hondenshampoo bij de hand. Voor een hond met een gevoelige huid kan je best de dierenarts vragen welke zeep je moet gebruiken.
Neem vervolgens de doucheslang en test de watertemperatuur (warm, niet heet!). Spoel de hond goed af en gebruik hiervoor je vrije hand waarmee je door de pels wrijft. Wanneer hij nat is, neem je een genereuze portie shampoo en verdeelt die over de nek, bovenaan het hoofd (niet in het gezicht) en verder naar de rug, staart en poten toe. Masseer de huid. Neem de slang en spoel hem goed af terug startend bij de hals. Zorg ervoor dat er geen zeep in de ogen of oren terechtkomt. Je kan altijd een conditioner gebruiken. Let er wel op dat ook die goed wordt afgespoeld.

Droog de hond zo veel mogelijk met de handdoek(en). Een kortharige hond is na een paar uren droog. Voor een langharige moet je een haardroger gebruiken. GEEN mensen-haardroger want die wordt te heet. Je vindt een haardroger bij de dierenspeciaal zaak.

In de tuin
Wanneer je de hond buitenshuis wil wassen doe je dit best op een warme dag. Vermits je met de tuinslang geen watertemperatuur controleert, moet je ervoor zorgen dat het water niet te koud wordt.

Laatste loodjes:
De ogen
Neem een warm en vochtig washandje en veeg het vuil rond de ogen en in de ooghoeken weg.
De oren
Deze dienen één maal per maand schoongemaakt te worden, ongeacht of de hond een bad krijgt. Neem een katoenen watje of een zacht doekje, dop het in oor lotion en wrijf zachtjes over de binnenzijde van het oor. Net als bij mensen mag je het oorkanaal niet binnendringen. Alleen de zichtbare delen mogen gewassen worden.

De wasbeurt is nu afgelopen. Je hond verdient een lekkere koek en vergeet vooral jezelf niet te belonen. Proficiat! Je hebt de lenteschoonmaak overleeft. Misschien wat natter, maar zeker properder!

Advertisements

1 Comment»

  “I love ZapDog” « ZapDog wrote @

[…] video materiaal levert. In het artikel “Grote Schoonmaak“ verwerkten we al een “Hoe-Was-Ik-Mijn-Hond” […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: