ZapDog

Voer voor Baasjes

Hoe help je een hond gewicht te verliezen?

dikke_hond.jpgObesitas blijft toenemen bij honden. Té veel eten en té weinig beweging liggen aan de basis. Studies tonen aan dat 25% van de té dikke honden ernstige gewrichtsproblemen vertonen. Met heel wat pijn tot gevolg. Wanneer een hond te dik is functioneren ook de longen niet naar behoren: het extra vet duwt tegen de longen en het middenrif en maakt ademen erg moeilijk. Obesitas beperkt een hond danig in zijn kunnen, waardoor hij ook sneller frustratie toont, en zelfs boos wordt. Obese honden leven korter en hebben een lagere levenskwaliteit.

Gelukkig kan het baasje een aantal dingen doen om de hond te helpen gewicht te verliezen om zo een lang en gelukkig leven te leiden.

Is jouw hond té dik?

De ribben vertellen je snel of jouw hond te dik is. Ze mogen niet zichtbaar zijn wanneer de hond rechtop staat, maar wel voelbaar wanneer je de borstkas aanraakt. Voel je de ribben van je hond niet, dan is ie waarschijnlijk te dik. Je kan dan best je dierenarts raadplegen. Grote honden verbergen overgewicht bijvoorbeeld makkelijker. Vermits een dierenarts bij regelmatig onderzoek de hond weegt, zal hij snel merken wanneer het gewicht van de hond te sterk is toegenomen. 

eukanuba_diet_produce.jpg

Voeding

Honden hebben een grote nood aan affectie. Baasjes verwennen hun hond te vaak met lekkers om hun affectie te tonen.  Een hond zal zelden weigeren. Té vaak en té veel is dus niet goed. Probeer de nood aan aandacht beter te vervullen met spelletjes spelen en knuffelen.  Koop een nieuw speelgoedje of neem een lange wandeling.

Honden hebben regelmaat nodig wat betreft voeding. Laat eten geen hele dag staan. De hond heeft maar 1 maaltijd (of 2 kleintjes) per dag nodig.

Bovendien trainen we honden op gedrag. Wanneer ze aan tafel bedelen, en iemand geeft hen iets, dan leren ze snel dat dit gedrag iets oplevert. Om dit patroon te doorbreken, geef je de hond best zijn voeding vóór jouw maaltijd. Laat hem in een andere kamer verblijven wanneer jij eet. Daarna kan je best een wandeling maken of een spelletje spelen in de tuin. Laat ook familie en vrienden weten dat jouw hond enkel nog lekkers mag krijgen bij zijn maaltijd.

Op aanbeveling van de dierenarts kan je ook dieetvoeding overwegen. Oa. Eukanuba en Pasco bieden dieet korrels en gezonde snacks aan. 

Beweging

Vermijd té veel beweging bij aanvang van de kuur. Start met een korte wandeling een aantal keren per dag. Voer langzaam de duurtijd van de wandeling op. Spelen met een hond helpt hem bewegen. 

Veel success! Jouw dieet tips zijn ook meer dan welkom. 

Advertisements

2 Comments»

  Het Beste Snoep voor je Hond « ZapDog wrote @

[…] tot minder dan 10% van het dagelijks gewicht aan voeding. Dit is zeker zo voor honden die aan obesitas leiden. Snoep kan ook helpen met het oplossen van gedragsproblemen veroorzaakt door (mee-) eten […]

  Dieet Pillen voor Honden « ZapDog wrote @

[…] What’s next? Wij denken er het onze van en verwijzen graag naar alternatieve oplossingen opgesomd in ons artikel “Hoe Help je een Hond Gewicht te Verliezen”? […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: