ZapDog

Voer voor Baasjes

Top 10 Puppy Tips

zapdog20060421.jpg

 1. Straf

  Straf de pup nooit met fysiek geweld. Zorg ervoor dat ook de kinderen dit niet doen. Wanneer het beestje jou of de kinderen niet leuk vindt (en dat is zo wanneer je hem pijn doet), dan zal hij je niet vertrouwen en niet naar je luisteren. Erger nog, de kans dat hij zal bijten wordt aanzienlijk groter. 

 2. Bravo

  Bestendig goed gedrag met koekjes en  lofzang bv. wanneer hij buiten plast, gaat zitten op commando, op zijn speelgoed bijt, … Wees niet bang voedsel te gebruiken als motivator. Later – wanneer hij doet wat je zegt – kan je het aantal hapjes minderen en meer met goedkeurende opmerkingen werken. Wanneer je roept en tiert bij slecht gedrag en goed gedrag negeert, bestendig je het slechte gedrag. Negeer hem enkel wanneer hij bijvoorbeeld blaft of springt, en wees enthousiast wanneer hij doet wat je wilt.

 3. Plassen

  Start zo snel mogelijk met zindelijkheidstraining. Wees consistent en geduldig.

 4. Vriendjes

  Start snel met ‘socializeren’ van de pup. Zijn eerste 16 weken bepalen in grote mate de rest van zijn leven. Veel baasjes realiseren zich niet hoe makkelijk het eigenlijk is een hond op te leiden zodat hij zich in de toekomst zal gedragen: breng hem dagelijks in contact met andere volwassenen, kinderen en andere honden. Reageert je hond aggressief, maak dan onmiddellijk rechtsomkeer. Blijf herhalen tot de hond het gewenste gedrag vertoont.

 5. Aanraken

  Oefen dagelijks activiteiten die aanraking vereisen. Zo worden baden, pels borstelen, nagels knippen, oortjes reinigen en tanden poetsen, plezieriger. Vooral het tandenpoetsen vereist wat oefening. Start met de lip een beetje naar boven te duwen. Wanneer hij dit toelaat reageer je entousiast en geef je een koekje. Probeer dit dagelijks te herhalen door telkens de lip een beetje langer naar boven te schuiven en de tanden te poetsen. Gebruik enkel hondentandpasta! Na een paar weken zal de pup dit zonder problemen toelaten. Gebruik een gelijkaardige opbouwende techniek om nagels te knippen. Start met de poten en tenen aan te raken en de pup hier onmiddellijk voor te belonen. Introduceer de nagelknipper geleidelijk aan: knip de eerste keer maar 1 nagel. Belonen! Een dag later knip je 2 andere nagels. Ga zo verder. Ook het nakijken en kuisen van de oren kan je best zo benaderen. Met koekjes in de aanslag!  

 6. speelgoed.jpg

  Bijten

  Leer je pup wat ‘Niet Bijten’ betekent en betrek ook hier je kinderen. Bijten is een natuurlijke activiteit van een hond. De uitdaging bestaat erin de hond een ‘zachte beet’ aan te leren en dat contact met de menselijke huid niet kan. Hoe je nu omgaat met het ‘spelend bijten’ beïnvloedt het bijtgedrag van de volwassen hond:
  Sta de hond toe al spelend te bijten. Wanneer hij wat harder doorbijt, roep je luid ‘Auw!’ zo dat hij stopt gedurende een aantal seconden. Negeer hem volledig. Laat hem na verloop van tijd terug toe te speelbijten en roep weer ‘Auw!’ en stop te spelen. Wanneer je pup niet op de ‘auw’ reageert, stop je gewoon met spelen en negeer de hond een paar minuten. Blijf deze oefening herhalen. De tweede stap is ook het spelend bijten niet langer toe te laten en ‘Auw!’ te roepen bij elk bijtcontact.

 7. Knabbelen

  Maak je pup duidelijk op welke dingen hij wel dan niet mag knabbelen. Dit vermijdt dat de hond veroordeeld wordt tot een regelmatig verblijf in de bench. Ook op latere leeftijd kan ‘niet knabbelen’ aangeleerd worden.
  Straf hem enkel voor het bijten van de poten van de koffietafel wanneer je hem ‘in volle actie’ aantreft. Roep ‘[naam], Af’ en geef onmiddellijk een speelgoedje waarin hij wel mag bijten. Blijf dit herhalen. Wanneer je ‘na de feiten’ straft, associeert de hond de straf niet langer met het gedrag waarvoor hij gestrafd wordt. Zorg er voor dat hij voldoende bijt-speelgoedjes heeft zoals een Kong of andere pluche/vinyl speeltjes.

 8. Beweging

  Wandel en speel dagelijks met je pup. Speeltijd is een belangrijk en plezierige interactie met je hond, zelfs wanneer je maar 10 minuten beschikbaar hebt. ‘Pak Bal’, ‘Verstoppertje’ en ‘Koord Trekken’ passen perfect. Wissel af met de commando’s ‘Zit’ en ‘Lig’ en ‘Blijf’.

 9. Veilig

  Maak je huis ‘Puppy-Proof’.

  • Verwijder alle lectuur van de koffietafel. Papier = jamjam!
  • Tot je pup 8 – 10 maanden oud is laat je best geen voedsel of drank op een tafel liggen. Zo daag je hem niet uit tot ongehoorzaamheid.
  • Sluit de badkamer en toilet deuren. Toiletpapier is ook papier en de sterke geur van bleekwater spoort een hond aan tot exploratie.
  • Vuilnis bevindt zich best buiten het bereik van een hond.
  • Hou brandende kaarsen ver weg van de hond.
  • Kerstartikelen lijken leuk speelgoed maar zijn vaak gevaarlijk.
  • Berg medicijnen goed op.
 10. Geniet …

  van je pup. De basis voor de verdere relatie met je hond wordt nu gelegd.

Advertisements

1 Comment»

  HondeHebbeDing: Puppy Zindelijkheids Trainer « ZapDog wrote @

[…] het ZapDog artikel “Top 10 Puppy Tips” vind je verdere nuttige aanwijzingen voor puppy’s […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: