ZapDog

Voer voor Baasjes

Giftig Hondenvoer (Deel 5) – Acute Niercrisis

hond_ziek_van_giftig_hondenvoer.jpgDe meeste Amerikaanse dieren die het slachtoffer werden van de recente voedselvergiftiging, overleden aan een acuut falen van de nieren.

Hondennieren werken zoals een waterfilteringsssysteem: ze bewaren en recycleren essentiële voedingselementen, en zorgen ervoor dat afval het lichaam verlaat. Wanneer een onderdeel van dit complexe proces hapert verhogen giftige stoffen in de bloedstroom snel tot een levensbedreigend niveau. Nieren zijn kwetsbaar. Beschadigd weefsel hergenereert zelden. 

De meeste behandelingen voor nierziekten bestaan in het toedienen van grote hoeveelheden vocht. Diëten, medicijnen, dialyse en transplantatie zijn de alternatieve opties.

Acuut falen van de nieren wordt veelal gekenmerkt door braken, dorst, meer of minder frequent plassen, loomheid, buikloop en gebrekkige eetlust. Wanneer je hond deze symptomen vertoont, aarzel niet en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts. Alhoewel de overlevingskansen vaak laag liggen kan je het resultaat van een behandeling zelden onmiddellijk inschatten. Vele dieren worden gered, en elk dier is een inspanning waard.

Voor verdere informatie verwijst ZapDog je graag naar een dierenarts die je kan vinden via www.mijndierenarts.be of naar deze pagina gewijd aan nierfalen bij honden.

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: