ZapDog

Voer voor Baasjes

Huilende Honden: 5 Tips

huilende-hond.jpgMisschien is je hond wel het schattigste ding op vier poten, maar indien hij een huiler is verdwijnt zijn charme snel in het niets. Indien je geen raad weet en je dra een dagvaarding van de (overigens aardige) buren verwacht, kan je best leren het huilen te controleren.

Een hond huilt om gevoelens te communiceren. Huilen gebeurt vaak wanneer hij alleen wordt gelaten. Dit merk je het eerst in het gedrag van puppies die verwijderd worden van hun moeder of nest-genoten. Op dat ogenblik roept de pup om hulp om zijn roedel te laten weten dat hij bang is, pijn heeft, angstig is of iets nodig heeft.

Het is mogelijk dat jouw hond huilt omdat hij honger heeft of aandacht en affectie mist. Het kan ook betekenen dat hij zich niet zo prettig voelt. Huilen is daarom goed. Het is een duidelijk teken om ervoor kan zorgen dat hij een blije en gezonde pup wordt/blijft.

Maar huilen kan ook een manier zijn om te (ver)krijgen wat hij wil. In dit geval wordt huilen vaak een onbewuste, en slechte gewoonte. Irritant of hartverscheurend, onafhankelijk van de situatie wil je ervoor zorgen dat je het huilen zo snel mogelijk onder controle krijgt. Een aantal tips:

  1. Indien je net terugkeert van een lange werkdag en hij huilt, dan is dat waarschijnlijk omdat hij je heeft gemist en erg blij is jou te zien. Na een 10-tal minuten stopt dit gedrag vermits hij beseft dat je al thuis bent. Wanneer hij huilend bij de deur staat, heeft hij dringend nood aan een plasje.
  2. Indien de hond huilt en overstuur lijkt, is er iets pluis met de hond zelf of met zijn omgeving. Breng hem zo snel mogelijk naar de dierenarts om elke gezondheids-twijfel uit te sluiten. Kijk ook eens rond in de tuin, zijn hok, zijn slaapplaats en de rest van het huis. Verspert een omgevallen bezem de toegang tot de tuin? Lekt het dak van het hondenhok? Is de deur naar de garage – waar zijn drinkbak staat – gesloten? 
  3. Je hond kan huilen omdat hij houdt van de geur van een sappige steak die jij als avondmaal serveert. Hij wil een stuk (eigenlijk het hele ding!). Zorg ervoor dat de hond zijn eigen eetplaats krijgt tijdens jouw maal, en dit weg van de eetkamer. Ontbijt, lunch, gebak of diner: breng hem op consequente wijze naar zijn persoonlijk ‘eetzaal’. Een pup krijgt best ook geen tafelrestjes …. aan tafel. Hij zal zo leren jouw etenstijd te associëren met een lekkere hap.
  4. De hond huilt om aandacht. De meeste honden vragen om attentie en affectie. Probeer de hond dagelijks voldoende spel en wandelplezier te garanderen. Vaak lost dit het huilgedrag op. Indien niet, leer dan zijn vraag naar aandacht te negeren en verwijder je van de hond. Wees consistent en zorg er ook voor dat de andere familieleden dit zijn!
  5. Wanneer hij blijft huilen, zeg hem met een normaal stemvolume maar kordaat ‘Stop!’. Raak het dier niet aan en streel hem nooit wanneer je hem een standje geeft. Dit zou ervoor zorgen dat de hond begrijpt dat slecht gedrag wordt beloond. Huilt hij nog steeds? Zet je in zijn zichtsveld, en herhaal met een luidere, duidelijke stem ‘Stop!’.  

We benadrukken dat alle tips enkel resultaat opleveren wanneer jij je houding gedurende minstens 10 dagen consistent aanpast. Elke inconsequentie begrijpt de hond erg snel als ‘zie je, ik mag wel!’. Indien het huilgedrag niet betert raden we je aan contact op te nemen met een hondenschool.

Straf je hond niet tenzij je weet waarom hij huilt. Straf zal het gedrag enkel bespoedigen en de negatieve gevoelens aanwakkeren. Leer het gedrag van jouw hond te ‘lezen’ en gebruik een disciplinaire houding enkel wanneer nodig.

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: