ZapDog

Voer voor Baasjes

5 Tips voor het Verwijderen van een Teek bij een Hond

tick.jpgOm een teek te verwijderen bij een huisdier, gebruik je best een pincet met fijne punt of een speciale tekentang (zie ZapDogs’ “HondHebbeDing: Tekentang” Artikel). Deze speciale tangen laten toe de teek te verwijderen zonder het tekenlichaam te knijpen. Dit is belangrijk want zo vermijd je dat schadelijke bacteriën de teek verlaten om de bloedstroom van je hond te veroveren.

  1. Neem de teek bij het hoofd of de monddelen daar waar ze de huid binnendringen. Grijp de teek niet bij het lichaam. Zonder heen en weer te bewegen, trek de teek er met een stevige beweging en in een rechte lijn uit. Maak vooral geen draaibeweging wanneer je de teek verwijdert.
  2. Hulpmiddelen zoals het inwrijven met vaseline, een hete lucifer of alcohol zullen er niet voor zorgen dat de teek zichzelf terugtrekt. In tegendeel. Ze kunnen de teek irriteren en er zo voor zorgen dat hij zijn ziekte-dragend speeksel in de wond deponeert.
  3. Nadat je de teek verwijdert hebt, doodt je hem best in een recipiënt gevuld met alcohol. Teken worden niet gedood met water!
  4. Was je handen grondig.

Het is niet ongewoon dat de huid van de hond – na het verwijderen van een teek – ietwat zwelt en irriteert. Het kan zelfs een week duren vooraleer de huid volledig geneest. In sommige gevallen veroorzaakt de teek een permanent litteken. Dit is een gevolg van de irriterende en destructieve kenmerken van het tekenspeeksel. Het wordt niet veroorzaakt door het achterblijven van het tekenhoofd. Maak je hier geen zorgen over, dit gebeurt erg zelden.

Er bestaan erg veel anti-teken producten voor huisdieren, waarbij de maandelijkse beurt aan flacons, spuitbussen, shampoos en halsbanden het meest worden gebruikt. Alhoewel ze vaak erg goede resultaten leveren, is geen enkele oplossing 100% waterdicht. We suggereren daarom de vacht van je hond regelmatig na te kijken vooral na een leuke wandeling in het bos of door een open veld.

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: