ZapDog

Voer voor Baasjes

De Hond en de Baby: 8 Tips.

hondbaby.jpgJe kan je hond best op dezelfde wijze voorbereiden zoals je dat doet met de andere “kinderen” van het gezin.  De verwelkoming van een pasgeborene in de familie betekent een ingrijpende verandering voor jou én voor jouw hond. Best proberen stresserende situaties te vermijden.

Honden die vrij vertoeven in het huis, moeten heropgeleid worden voor de baby thuis komt. Zo vermijd je problemen op langere termijn. Je hebt al snel een paar maanden oefening nodig, dus start tijdig met de voorbereidingen.

Er zijn een aantal manieren om de hond voor te bereiden. Enkele tips:

  1. Zorg ervoor dat alle gedragsproblemen van de hond opgelost worden. Na de aankomst van de baby heb je geen tijd meer om je hond de aandacht te geven die hij nodig heeft voor een eventuele training/opleiding. Bovendien wil je de veiligheid van je kind kunnen garanderen. De commando’s ‘Zit’, ‘Kom’ en ‘Blijf’ moet hij minimaal onder de knie hebben. Het is een goed idee de hond aan te leren rustig naast jou op de grond te zitten.
  2. Leen een baby van familie, buren of vrienden of nodig ze regelmatig uit om je hond babygeuren en -geluiden te leren kennen.  Maak dat dit gebeuren tot een positieve ervaring leidt voor de hond door hem tijdens het bezoek te belonen met speeltijd en een snack.
  3. Introduceer langzaamaan meer baby-prikkelingen door bijvoorbeeld een CD te spelen met babygeluidjes (vind je op deze uitstekende CD voor honden “Help, ik ben bang voor onbekende geluiden“). Haal de hond regelmatig aan zodat hij de baby leert associëren met een positieve ervaring.
  4. Bestuif je handen met wat babypoeder of besmeer ze met baby-olie. Zo leert de hond ook die geuren kennen. Doe dit regelmatig tijdens de laatste maanden van de zwangerschap.
  5. Leen een babypop van je nichtje en gedraag je alsof het je nieuwe kindje is. Leg het in de wieg, wandel ermee rond in de buggy of zet het in de hoge stoel. Zo raakt de hond ook vertrouwd met jouw nieuwe dagschema. 
  6. julien_the_dog.jpg

  7. Wanneer de baby geboren is en vóór je de baby naar huis brengt, geef je best een dekentje of een kledingstuk dat de baby gedragen heeft met je partner mee naar huis. Herhaal het woord ‘baby’ met een positief stemgeluid wanneer de hond het stukje textiel van nabij onderzoekt. Zorg ervoor dat de hond er niet in bijt. Hoe schattig het ook lijkt, laat niet toe dat hij het meeneemt naar zijn plekje.
  8. Wanneer de baby éénmaal thuis is, spreek je de hond aan met positieve tonen. Zo linkt hij de aanwezigheid van het kind met goede gevoelens.
  9. Laat je hond NOOIT alleen met een baby, peuter of kleuter. Zelfs de kleinste pup herkent instinctief (hormonaal getinte geuren) zijn sterke punten ten opzichte van een mini-mensje. Hou de hond dicht in jouw buurt. Zo vermijd je de meeste risico’s.

Dit is een tijd van genieten, ook voor je hond. Met onze tips zorg je ervoor dat ook hij deelt in je geluk.

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: