ZapDog

Voer voor Baasjes

Begrip voor incontinentie bij oudere honden

old_dog.jpgHet valt niet te ontkennen dat alles onder de zon onderworpen is aan “ouder worden”. Iederen die ons dierbaar is zal met de tijd minder gezond en vitaal worden, en daardoor ook meer aandacht vragen. Dit is niet altijd makkelijk en vereist vaak een aanpassing van alle betrokken partijen.

Ook honden worden ouder. Ze worden ouder en zwakker en kunnen niet alles meer zoals voorheen. Jouw voormalige spring-in-het-veld wordt trager. Zijn zicht en gehoor vermindert. Misschien ontwikkelt hij artritis of andere ouderdomskwalen die hem belemmeren in zijn activiteiten. Tijdens deze fase van zijn leven wordt het erg belangrijk goede zorg te dragen en geduld en begrip aan de dag te leggen.

Eén van de meest moeilijke veranderingen voor zowel de baasjes als de hond, is incontinentie. Wanneer je hond echt oud wordt, kan het zijn dat hij het huis bevuilt, alhoewel hij dit niet meer gedaan heeft sinds zijn prille puppy tijd. Dramatiseer deze voorvallen niet. Het eerst aan de orde is de reden van de ongelukjes te onderzoeken.
Indien je hond last heeft van artritis, dan wordt het misschien té moeilijk de trappen op en af te lopen. Straffen is niet de juiste reactie, een oplossing zoeken wel. Kan je bijvoorbeeld zijn mand verhuizen naar een plaats dichter bij de buitendeur? Misschien heeft hij wel nood aan meer frequente plaswandelingen. Met de installatie van een hondenluik met toegang naar de tuin laat je de hond toe zelfstanding actie te ondernemen.

Wanneer de ernst van het probleem toeneemt, of indien je hond vergeetachtig wordt, kan het gebeuren dat hij zichzelf bevuilt, en dit zonder het te beseffen. Nu wordt het jouw verantwoordelijkheid om de hond en zijn omgeving netjes te houden. Bij evaluatie van de toestand kan je ook nadenken of de levenskwaliteit van je hond nog voldoet om hem een waardig en pijnloos bestaan te gunnen.

dog_pads.jpgHet lijkt onwaarschijnlijk, maar wanneer een hond incontinentie vertoont, wordt hij vaak ‘verbannen’ naar een hok in de tuin. Dit maakt de situatie extra pijnlijk voor het dier omdat hij op zijn gezegende leeftijd echt kan genieten van de warmte van een gezin. Bovendien zal hij de indruk krijgen dat hij gestraft wordt of erger nog, ongewenst is. Indien dit toch de enige oplossing is, zorg er dan voor dat je méér dan voldoende tijd doorbrengt met hem binnenshuis. Een aantal absorberende hondendekentjes helpen alvast de schade te beperken.

De gouden jaren van je hond blijven emotioneel en moeilijk: je weet dat ze niet lang meer zullen leven, waardoor je intuïtief afstand neemt. Dit is echter een periode waarin jouw hond jouw liefde en aandacht je het meest nodig heeft én waardeert.

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: