ZapDog

Voer voor Baasjes

Honden Bijten

honden_beet.jpg“Hond bijt peuter in het gezicht” lezen we op 14 mei jl. in het Nieuwsblad. Dit nadat een aantal dagen eerder een jongetje in Charleroi in het aangezicht werd aangevallen door een Staff. Volgens een enquête die professor Nolens van de KUL in 1999 heeft uitgevoerd, zouden elk jaar ongeveer 35 000 mensen worden gebeten. De verzekeringsinstellingen ramen de kosten inzake burgerlijke aansprakelijkheid met betrekking tot honden op meer dan 21 miljoen euro.

Honden bijten. Het is voor hen een natuurlijke en instinctieve daad. Vanaf het moment dat puppies hun ogen openen, rollen ze rond om hun nestgenoten te kunnen beknabbelen.
ZapDog wil graag helpen bij de preventie van nog meer hondenbeten. Een geïnformeerd mens is er minstens twee waard. Hierbij een aantal tips die we nuttig achten om door te geven aan kinderen (en niet-geïnformeerde volwassensen …):

  1. Benader nooit een hond die je niet kent. 
  2. Raak hem ook niet aan zonder eerst toe te laten dat hij jou besnuffelt.
  3. Veronderstel dat elke hond je beschouwt als een indringer of bedreiging en dit tot hij je beter leert kennen.
  4. Vermijd dat je de hond de indruk geeft zijn baasje te bedreigen (roepen, schreeuwen, wijdse handgebaren, …)
  5. Verstoor nooit een hond die eet, slaapt of voor zijn puppies zorgt.
  6. Wanneer een onbekende hond je benadert, sta dan stil en vermijd elk oogcontact.
  7. Schreeuw niet en draai nooit je rug naar een hond wanneer je van hem wegloopt. Kinderen die werden aangeleerd schrik te hebben van een hond doen dit erg vaak.  Het natuurlijke instinct beweegt elke hond ertoe een prooi na te jagen.
  8. Indien je valt, of door de hond wordt omvergelopen, rol jezelf dan in een bal en bedek je oren met je handen.

Als hondenvrienden moeten we onthouden dat elke hond zal bijten wanneer hij denkt dat iemand zijn territorium binnendringt of een lid van zijn roedel bedreigt. Sommige rassen zullen sneller bijten dan andere, maar zelfs de meest en best getrainde en gesocialiseerde hond kan plots bijten. Ook wanneer je super overtuigd bent dat jouw hond dit nooit zal doen. ‘Honden-die-bijten’ is niet alleen een probleem van onverantwoorde hondenbaasjes. Bijten geeft alle honden een slechte reputatie.
Verder raden we elk hondenbaasje aan ervoor te zorgen dat zijn hond (goed) luistert naar de basiscommando’s. Gedragsdeskundigen (zoals Martin Gaus) en hondenscholen zullen je hierbij graag helpen.  

Advertisements

1 Comment»

  Bescherm Jezelf tegen een Honden Aanval « ZapDog wrote @

[…] erg reëel. Hoewel we al een aantal keren hebben aangehaald dat honden nu eenmaal bijten (”Honden Bijten“, “De Hond en de Baby“), zijn we ook overtuigd dat niet alle hondenbaasjes zich […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: