ZapDog

Voer voor Baasjes

Hoe kies je een Hond die bij je past?

honden_fit.jpgIndien je overweegt een hond te kopen (of te adopteren), dan is de makkelijkste taak het uitkiezen van een snoezige puppy. Voor je een nieuw huisdier in je hart en in je huis toelaat kan je best ook ons lijstje met tips overlopen.

Zorg ervoor dat je voldoende tijd (1 uur per dag minimaal) én geld (van 50€ tot 200€ per maand) voorziet voor een hond. Een hond heeft veel tijd en liefde nodig. Honden moeten uit in weer en wind, hebben verzorging nodig wanneer zij ziek zijn, en kunnen veel geld kosten wanneer zij een operatie of medicijnen nodig hebben.

Start je zoektocht op het internet. Daar vind je al snel een overzicht van hondenrassen en hun noden aan vachtverzorging, beweging en temperament. Wikipedia heeft de meeste rassen in kaart gebracht. Ga ook eens naar een hondenshow, waar je alle honden ‘in levende lijve’ kan zien én met fokkers kan praten.

malamute.jpgHou er rekening mee dat honden gefokt worden met een bepaald doel: ze moeten goed kunnen speuren, of jagen, of bewaken, … Indien je een klein huis hebt, niet veel socialiseert, vaak een hele dag niet thuis bent, dan raden we je aan geen herdershond te kiezen. Denk vooral ook aan de grootte van de hond en de beschikbare ruimte in jouw huis en tuin.

De komst van een nieuwe hond wordt vaak vereenzelvigd met het beeld van een kleine pup. Toch raden we je graag aan eerst de adoptie van een hond te overwegen. Op Pets.be vind je een overzicht van alle honden in de Vlaamse asielen.  

Wanneer je een ras gekozen hebt, raadpleeg je best een aantal sites gewijd aan de hondensoort en ga je op zoek naar een gereputeerde fokker. Bezoek hen en vraag de pups én de ouders te zien. Spendeer voldoende tijd aan het uitkiezen van een pup. Hij of zij zal een hele lange tijd deel uitmaken van je gezin. Het kan dus best klikken.

Welke keuze je ook maakt, zorg ervoor dat het hele gezin klaar is voor het langdurige engagement. Wie zal meermaals per dag met de hond wandelen? Wie zorgt voor de hond wanneer je een dagje later werkt? Werd een familiale verzekering afgesloten? Weet je waar de dichtsbijzijnde dierenarts woont?

Alhoewel het best wel wat inspanning kost de gepaste hond te vinden, zal je je pas echt inzetten de dag dat de pup het gezin vervoegt. Zindelijkheidstraining, de basis commando’s aanleren, socialiseren, … Een hond aanschaffen is geen impuls’aankoop’, maar een beslissing waarvoor je je best goed informeert.

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: