ZapDog

Voer voor Baasjes

Honden in Oorlogstijd

From Baghdad, with Love“Terwijl het eerste bataljon, derde mariniers, een leegstaand gebouw inneemt tijdens de eerste week van de Amerikaanse invasie van Fallujah, horen de mannen een vreemd geluid. Met het wapen in de aanslag ronden ze de hoek en ontdekken de Lava Dogs, zoals hun bijnaam is, een hoopje hond niet groter dan een granaat…”

Dit was een uitreksel van de flaptekst van het boek “From Bagdad with Love” of “Liefs uit Bagdad”. Het vertelt het onvergetelijke, waargebeurde verhaal van een onwaarschijnlijk groepje helden – afgeharde mariniers, een oorlogsjournalist en een bedreigde Iraakse burger – die onverwachte lessen leren over leven, dood en oorlog, terwijl ze proberen een klein ‘rothondje’ te redden, dat later hun harten zou veroveren.In het volgende filmpje licht Luitenant-Kolonel Jay Kopelman het verhaal van Lava toe.

Ook “Discovery Channel” (een Amerikaans televisiekanaal à la National Geographic) heeft een documentaire gemaakt met de titel “War Dogs, America’s Forgotten Heroes” (Oorlogshonden, Vergeten Amerikaanse Helden). De film wil de Amerikaanse bevolking informeren over de rol die honden speelden in de Vietnamese oorlog.

Het vertelt het hartverwarmend verhaal van de band tussen de honden en hun trainers en de inspanningen die beiden deden om elkaar te beschermen. Minder dan 200 van deze moedige honden keerden terug naar de VS na de oorlog en geen enkele werd geëerd. Ondertussen werd meer dan 750.000$ ingezameld voor de bouw van een aantal gedenktekens.

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: