ZapDog

Voer voor Baasjes

Hoe vermijd je een oorontsteking bij een hond: 5 tips

hond_oor.jpgRecent onderzoek toont aan dat ‘oor ontstekingen’ de tweede meest voorkomende hondenkwaal was in 2006. Een bezoek aan de dierenarts is nodig wanneer je de volgende symptomen van een oorontsteking waarneemt:

  • een slechte geur
  • een rode kleur aan de binnenzijde van het oor
  • de hond schud met het hoofd en/of krabt zich regelmatig in de oren.

Oorontstekingen kunnen vermeden worden met wat kennis en een wekelijkse poetsbeurt voor de oren van de hond. Je moet er vooral voor zorgen dat je de oren op de correcte wijze reinigt. Hondenoren zijn erg gevoelig en belangrijk voor een hond. Het buiten- én binnenoor zijn delicaat en vragen een specifieke schoonwas-wijze.

  1. Eerst prop je een katoenen watje in de opening van het oorkanaal (niet te diep!) om te vermijden dat water in het oor sijpelt.ear.gif
  2. Je kan de oren van je hond best één maal per maand kuisen. Neem een katoenen watje en bevochtig het met alcohol, mineraal olie of een reinigingsmiddel aanbevolen door de dierenarts.  Met zachte bewegingen wrijf je over alle plooien van het oor. Dit lost het overtollige oorsmeer op. Verwijder het met zachte bewegingen. Zorg ervoor dat je het smeer niet in het oorkanaal duwt. Kuis enkel de delen van het oor die je goed kan zien.  Oorsmeer (cerumen) heeft een beschermende rol. Je kan best een beetje achterlaten.
  3. Indien jouw hond vaak door bossen, struiken en hoog gras rent, dan zullen de oorflappen ook gereinigd moeten worden. Kijk na of er geen mossen, grassen of graszaden schuilen in de vacht aan de rand van de oren. Deze kan een irritatie van de oormembranen veroorzaken. Check ook of er geen teken of andere insecten zich hebben genesteld.
  4. Een aantal rassen – zoals de Engelse Spaniels en de Poedels – vertonen een excessieve haargroei in en rond de oren die makkelijker infecteert. Een wekelijkse knipbeurt van de haardos in de regio van de oren wordt aanbevolen.
  5. Een snijwonde of andere verwonding in de nabijheid van de oren leidt snel tot een ontsteking. Na elk rondje ravotten op de speelweide kijk je beide oren best grondig na. Na een (vriendelijke) vechtpartij met een ander dier is dit noodzakelijk.

Producten voor oorverzorging vind je bij de One-Stop-Dog-Shop, Veticom en HomeoVet.

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: