ZapDog

Voer voor Baasjes

Gezonde Honden Ogen

oog.jpgWanneer je hond rode, gezwollen of tranende ogen vertoont, zijn deze soms aanwijzingen van een groter gezondheids probleem. De dierenarts kan best bepalen of de aanleiding allergisch dan wel een ergere aandoening zoals conjunctivitis betreft. Conjunctivitis of bindvliesontsteking wordt veroorzaakt door een virus, allergie, bacteriëen of parasieten. Het kan ook best zijn dat de hond een irratie opliep na het spelen met andere honden. Kat- en hond gevechten resulteren – bijna altijd – in een uithaal van een kattenklauw naar een hondenoog. Vaak met succes.

Soms gaan de oogproblemen gepaard met andere infecties zoals een ontsteking van de luchtwegen. De dierenarts kan snel een diagnose stellen en antibiotica voorschrijven. Bindvliesontstekingen zijn wel besmettelijk en vragen een onmiddellijke behandeling om overdraging naar andere honden tegen te gaan.  

Bij Keratoconjunctivitis Sicca zorgt onvoldoende traanvocht voor dik slijm dat in sommige gevallen een laag over het oog vormt. Ontstekingsremmers maken onderdeel van de behandeling. Chronische Keratitis of hoornvliesontsteking komt vaak voor bij Duitse Herders. De oppervlakkige aders en pigmentatie van het oog worden aangetast. Alhoewel het niet echt pijnlijk is voor de hond, verliest hij zonder behandeling het zicht volledig of gedeeltelijk. 

Cherry Eye: Honden hebben een derde ooglid, d.i. het vlies dat zichtbaar is langs de neuskant van het oog. Een T-vormig stukje kraakbeen vormt a.h.w. het skelet van dit ooglid. De basis van dit kraakbeen is omgeven door een traanklier nl. de derde ooglidklier. In een normale positie is deze klier niet zichtbaar, ze wordt door een soort bindweefsel op haar plaats gehouden onderaan de oogbol. Uitpuilen van deze klier zien we geregeld bij bepaalde honderassen o.a. bij de Cocker Spaniel, Boston Terrier, Engelse Bulldog en Mastino Napolitano. De uitpuilende klier is rood, gezwollen en zichtbaar aan de vrije rand van het derde ooglid. Omwille van de gelijkenis met een kriek spreekt men van een cherry eye. Meestal is er wat meer slijmerige uitvloei aan dat oog. Een deel of de volledige klier wordt vaak verwijderd om de conditie te verhelpen.

oogdoekje.jpgOm problemen te vermijden, kijk je best dagelijks de ogen van je honden na. Met oogdoekjes wrijf je al snel bladeren, zand of andere vreemde voorwerpen weg. De meeste honden rassen produceren voldoende traanvocht om dit zelf te doen, maar bijvoorbeelde het Cocker Spaniel ras heeft onvoldoende vocht en kan best wat hulp gebruiken. 

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: