ZapDog

Voer voor Baasjes

Hoe Vermijd je Stukgebeten Schoenen?

klauw.jpgEen hond heeft erg sterke kaakspieren, bedoeld om beenderen fijn te kauwen. Zou het niet prettig zijn wanneer (honden-) botten en beenderen het enige ‘speelgoed’ zou zijn waarop hij die spieren zou oefenen?

Eén van de vaakst voorkomende vormen van slecht gedrag is wanneer honden op iets knabbelen dat er niet voor bestemd is. De kans op kauw-grage dieren varieert tussen de verschillende rassen. De nood aan kauwen start wanneer ze puppy zijn. De meeste honden groeien er weer uit, maar andere houden vast aan de kauw-behoefte tijdens de adolescentie en wanneer ze volwassen worden.

Voorkomen is – steeds – beter dan genezen:

  1. Zorg ervoor dat kinderspeelgoed niet voor de hond bereikbaar is.
  2. Berg schoenen, sokken en andere kledingstukken op in een kast.
  3. Zowel binnen als buiten voorzie je best heel wat speeltjes. Sommige honden vinden kauwbeenderen erg leuk, andere verkiezen rubber of plastieken speelgoed.
  4. Een goede manier om je hond af te leiden is hem speelgoed te geven met een holte waarin je een koekje stopt, zoals de Busy Buddy reeks. Dit zal de hond niet enkel bezig houden, maar hem ook afleiden van andere kauwbare dingen.

Bijkomend, kan je pro-actief je hond opleiden niet te kauwen. Neem één maal per dag een object waarvan je niet wil dat de hond er op bijt, bijvoorbeeld een schoen. Toon het object aan de hond. Wanneer hij zich naar de schoen begeeft of probeert er in te bijten, dan roep je luid ‘Neen!’. Reageer niet agressief of fysiek, want dat helpt niet.

Indien je hond vaak in de tuin aan planten of omheiningen knabbelt, bestaan er een aantal ‘anti-kauw’ producten. Smeer deze crèmes over de te vermijden objecten en de hond zal vrij snel begrijpen dat kauwen niet zo leuk meer is.

Wees echter realistisch: honden kauwen.  Het heroriënteren van de kauw-drang is de beste optie door de hond aan te leren wat kan en wat niet kan. Veronderstel nooit dat honden goed gedrag instinctief aanvoelen. Dit proces kan een tijdje duren, maar geduld wordt zeker beloond.  

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: