ZapDog

Voer voor Baasjes

Honden en Chocolade

chocolade2.jpgDe meeste hondenbaasjes weten dat chocolade ongezond is voor huisdieren. Maar wat indien een Mars reep uit de snoepdoos valt en je bij thuiskomt een leeg papiertje vindt? We weten dat chocolade schadelijk is, maar we moeten vooral op de hoogte zijn welke hoeveelheden ons zorgen moeten baren, wat symptomen van vergiftiging zijn en welke behandeling nodig is wanneer hond en chocolade elkaar vinden …

De chemische samenstelling die chocolade toxisch maakt voor huisdieren (honden, katten, zelfs paarden!) is theobromine. Theobromine – gevonden in producten gemaakt van de cacao boon – behoort tot dezelfde familie as caffeine en theophylline (in thee). Honden verteren theobromine erg traag en het heeft invloed op het hart, het centraal zenuwstelsel en de nieren. Het vraagt gemiddeld 100 tot 150 miligram theobromine  per kilogram lichaamsgewicht om een toxische reaktie te veroorzaken.  

Melkchocolade bevat ongeveer 44 milligram theobromine  per 25gr. Donkere chocolade kan echter tot 390 milligram per 25gr bevatten! Tijd voor een theoretische rekensom:

  • een Labrador weegt gemiddeld 32kg; 4800 milligram theobromine  veroorzaakt een toxische reaktie
  • een reep Côte d’Or fondant weegt 100gr en bevat 1560 milligram theobromine
  • onze Lab moet dus meer dan 3 repen Côte d’Or fondant oppeuzelen om toxische te reageren

Enige waarschuwing: de ene hond is de andere niet en sommige honden blijken méér gevoelig aan chocolade.

De symptomen van vergiftiging zijn braken en buikloop, onrustig gedrag en frequent urineren. Contacteer je dierenarts onmiddellijk indien je hond deze kenmerken vertoont. Indien de hond niet behandeld wordt, kan schade berokkend worden aan het hart en andere spieren, kan de hond epileptische aanvallen vertonen, in coma vallen en zelfs overlijden. 

Helaas bestaat er geen ‘antigif’ voor chocolade vergiftiging bij honden. De beste behandeling is de hond aan te zetten tot braken om zo de chocolade zo snel mogelijk uit het lichaam van de hond te verwijderen.

Honden en chocolade kunnen een angstaanjagende combinatie betekenen. Alhoewel ze ons beiden veel levensplezier bezorgen, ‘bewaar’ je ze best ‘apart’.

Advertisements

1 Comment»

  Welke Eetwaren zijn Giftig voor een Hond? « ZapDog wrote @

[…] ZapDog artikel “Honden en Chocolade” legt uit waarom en vooral hoeveel nodig is voor een toxische […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: