ZapDog

Voer voor Baasjes

Met de Hond op het Vliegtuig

vliegen2.jpgHonden nemen vaker dan ooit het vliegtuig. Vorig jaren namen ongeveer 29 millioen Amerikanen het vliegtuig met hun huisdier. Drie jaren eerder was dat maar de helft. 

Kan je een hond zomaar oppikken en vertrekken? No way. Vliegen met honden is niet zo eenvoudig. Sommige vliegmaatschappijen laten honden in de cabine toe, andere in de cargo ruimte of vice versa. Veel is afhankelijk van het gewicht en de grootte.

Onze belangrijkste tip: veronderstel niets en contacteer de vliegmaatschappij telkens wanneer u een reis boekt.  Alleen zij kunnen baasjes informeren naar de voorwaarden en prijsen van hondenreizen.

We overlopen graag een aantal bijkomende vliegreis-suggesties:

 • Koop een kennel die bij de ‘maat’ van de hond past. Tom&Co helpt je vast op weg.
 • Paspoorten voor honden zijn verplicht. Zorg ook dat alle inentingen nodig voor het land van bestemming tijdig plaatsgevonden hebben.
 • Neem steeds een leiband mee. Sommige vlieghavens laten toe dat de hond in de kennel blijft. Andere verwachten dat de hond uit de kennel wordt gehaald om deze bij de security door te lichten.
 • Start met de mentale voorbereiding een aantal dagen voor afreis. Het vermindert de reisstress. Neem de kennel uit de kast en laat de hond toe er zich in te nestelen. De dag van de reis beperk laat je hem enkel drinken. Zeker een plasje doen voor het inchecken!
 • Geef je hond geen kalmeermiddelen en doe niet aan ‘zelf-voorschrijf-gedrag’. Sommige vliegmaatschappijen aanvaarden zelfs geen honden met bepaalde medicatie. 
 • Dieren zijn geen bagage en mogen niet door de koffer-XRay machines! Wel door de security deuren die voor mensen zijn voorzien.
 • Zorg dat de kennel alle contactgegevens van de baasjes bevat, inclusief telefoonnummer.
 • Neem voeding mee voor 3 dagen. Je weet nooit wanneer een vlucht vertraging heeft …
 • Wanneer het dier in het laadruim wordt geplaatst, kan je best een baasjes’ t-shirt, of een kussensloop in de kennel leggen. Dit geeft de hond een gevoel van geborgenheid.
 • Iedereen deshydrateert tijdens een vlucht, ook hondjes. Zorg ervoor dat de hond na de vlucht zo snel mogelijk kan drinken.
 • Bevestig positief gedrag. Indien de hond zich uitstekend heeft gedragen tijdens de vlucht, dan verdient hij wel wat lekkers.
 • Gedraag je rustig en normaal. Honden pikken stress erg snel op.
 • Overweeg de hond te logeren in een goed hondenhotel of -kennel wanneer de hond ziek wordt van vliegen of té veel vliegangst heeft!

Hebben we tips over het hoofd gezien? Laat het ons weten via zapdog@zappet.be.

1 Comment»

  Daphné wrote @

Hebben jullie een lijst met welke maatschappij welke policy heeft? Ook naar assistentiehonden zoals hulphonden en blindengeleidehonden toe?

Liefs,

Daphné en Valéas


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: