ZapDog

Voer voor Baasjes

Euthanasie. Wanneer?

euthanasie1.jpgWaarschijnlijk zal de moeilijkste vraag van alle hondeigenaars blijven: “Hoe weet je wanneer het tijd is om je hond te laten inslapen?”. We illustreren aan de hand van een fictieve situatie.

Gedurende het laatste half jaar merk je dat Max zwakker wordt. Hij eet ook niet zo goed meer. Hij blijft een brave jongen, maar nu heeft ie een aantal keren binnenshuis geplast. En hij moet zich erg concentreren om recht te staan. Wandelen gaat ook niet meer zo vlot; hij struikelt soms, schrijdt traag verder. Het lijkt hem erg veel moeite te kosten. Hij doet het vooral om jou te behagen.

Max ziet ook niet meer zo goed, waardoor hij soms gedesorienteerd lijkt, zelfs thuis. Meestal slaapt hij. Maar Max is ook liever dan ooit. Hij tracht heel dicht bij jou te blijven, en lijkt je te willen geruststellen dat alles tiptop is.

En dan gebeurt waar je voor vreesde: Max zakt in elkaar net wanneer je met hem wil gaan wandelen. Je kan niet anders dan huilen. Het telefoontje naar de dierenarts is het moeilijkste wat je ooit gedaan hebt. De dokter is geduldig en begrijpend, en vraagt met Max op visite te komen. Je bent nog steeds erg emotioneel, maar de angst voor de beslissing én het telefoontje is nu verdwenen.

Het is moeilijk Max in de auto te leggen. Je spant je beiden in. Hij lijkt en kijkt een beetje verward, want in de auto kruipen was nooit zo moeilijk. Je komt aan bij de bestemming en helpt Max de auto uit. Ook dat was moeilijk, maar hij dankt je voor je hulp. Hij blijft je aankijken met een intense liefde, net als toen ie puppy was.

De dierenarts onderzoekt Max en bevestigt dat jouw keuze de juiste is. Je vraagt wat tijd alleen met Max. Je vertelt hem hoe ongelooflijk jullie jaren samen waren, en hoe veel je van hem houdt. Je streelt hem voordurend.  Max valt in slaap in jouw schoot. Je aanvaardt wat moet gebeuren. Hij is blij dat je er bent.

De dierenarts komt terug en jij knikt dat het tijd is. Hij geeft Max een spuitje. Binnen een aantal seconden stopt het hart van Max met kloppen. Je hebt hem geholpen zo goed je kon. Max was bij zijn baasje, zoals elke hond bij zijn baasje wil zijn. Hij was een trouwe vriend tot het einde. En jij ook …

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: