ZapDog

Voer voor Baasjes

Laika

laika.jpgIn de vroege jaren 50, werden bastaard teefjes van de Moskouse straten geplukt en naar een nabij gelegen Russisch onderzoekscentrum voor experimenten in ruimtevaart gebracht. Er werd voor honden gekozen omdat ze goedkoop (lees:gratis) waren en omdat wetenschappers overtuigd waren dat ze het best bestand waren tegen lange periodes van inactiviteit.
Men opteerde voor teefjes omdat ze niet moesten rechtstaan om te plassen. De honden werden ‘getraind’ om stil te liggen in kleine dozen gedurende lange cycli – 15 tot 20 dagen -, terwijl ze een ruimtepak en -helm droegen.

In 1951 en 1952 vlogen 9 honden op succesvolle wijze in sub-orbitale baan (binnen de atmosfeer) in een R1 raket. Drie van de honden voltooiden zelfs twee missies.
Een hond genaamd Laika, werd op 3 november 1957 gelanceerd met een Sputnik2 raket. Laika – haar echte naam was Kudryavka (Kleine Krol) – werd vaak beschreven als een Husky-mix, maar de foto’s wijzen erop dat ze een Foxterriër was.

Laika was het eerste levende wezen dat werd gelanceerd tot buiten de atmosfeer. Laika was bovendien de enige hond die ‘met voorbedachte rade’ gelanceerd werd om er te sterven. In die periode was er immers geen terugkeer mogelijk.

Het duurde tot 2003 toen Dimitri Malashenkow van het Moskouse Instituut voor Biologie de ware toedracht van het reisverhaal van Laika beschreef. Volgens Malanshenkow registeerde medische sensoren een snelheid van 18.000 mijl per uur (zon’ 25.000 km/h)  van Laika’s capsule kort na de lancering. Hierdoor steeg de druk in de cabine en verhoogde de polsslag van Laika tot drie maal het normale ritme, waarschijnlijk ten gevolgen van de hitte, angst en stress. Na 5 uren werden geen tekens van leven meer ontvangen.

De Sputnik viel terug op Aarde op 14 april, 1958 en verbrandde in de atmosfeer.

In 1998, verontschuldigde de 79-jarige Oleg Gazenko – één van de toenmalige wetenschappers verbonden aan het Russische dieren-in-de-ruimte programma – zich tijdens een pers conferentie in Moskow. “Hoe meer de tijd passeert, hoe meer spijt ik voel. We leerden onvoldoende uit die vlucht om de dood van een hond te rechtvaardigen”. 

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: