ZapDog

Voer voor Baasjes

Fenah en Ratteziekte

Fenah is een luie Newfoundlander van 1 jaar oud. Vorige week echter was Fenah nog luier dan lui! Ze had hoge koorts en kon niet meer op haar benen staan. Dringende interventie was dan ook aangewezen.

Na verschillende onderzoeken bleek Fenah Ratteziekte te hebben, ook wel de Ziekte van Weil of Leptospirose genoemd. Het wordt overgedragen door de verdunde urine van ratten in grachten, sloten, vijvers en plassen. Ook Fenah is waarschijnlijk zo besmet want ze woont nogal landelijk. De bacterien komen in het bloed en geven een enorme leverontsteking en in het slechtste geval ook een nierblokkade. Zo ook bij Fenah…

Fenah was er erg aan toe en had inmiddels al meer dan een week niet meer gegeten. Gelukkig wilde het baasje van Fenah er alles aan doen en dus werd er onmiddellijk een voeding-sonde aangebracht. Ook werd ze continu aan het infuus gehouden om de nieren weer op gang te brengen. En eindelijk, na twee dagen en vele liters infuus produceerde Fenah terug een beetje urine.

Fenah is ondertussen weer terug thuis, ze eet weer zelfstandig en is weer enthousiast. Zo zie je maar dat zelfs de meest uitzichtloze situaties soms toch nog in orde komen!

Jeroen Siebelink, Dierenartsenpraktijk ZODIAC

Advertisements

2 Comments»

  Daphné wrote @

Bestaat daar geen volledig sluitend vaccin voor?
De L, niet?

Hopelijk kan Fenah nog langggg lui zijn en genieten!

Liefs,
Daphné en Valéas

  Jeroen Siebelink wrote @

Dag Daphne,

Effectief bestaat er daar een afdoend vaccin tegen maar het was bijna een jaar geleden dat ze werd gevaccineerd en dan durft de werkzaamheid van het vaccin weleens te wensen over te laten, zeker bij massale besmetting. Hoe dan ook is Fenah weer helemaal de oude en is ze zelfs aktiever geworden dan vroeger!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: